QUEER FILM DAYS (QFD) ALBANIA 2019

Midis 18-22 Shtator 2019 një ngjarje e re filmike ka ndodhur në Tiranë, Shqipëri. Programi i titulluar “Ditët e Filmit Queer” (QFD), programi përbëhet nga një numër filmash dhe ngjarjesh që nxjerrin në pah tema që refuzojnë të jenë të padukshme dhe tregojnë histori që “krijojnë një hapësirë ​​të re kulturore”.

QFD është organizuar nga Open Mind Spectrum Albania (OMSA), e kryesuar nga Arber Kodra, dhe në bashkëpunim me Ambasadën e Mbretërisë së Hollandës në Tiranë, delegacionin e BE-së, Stitching Art.1 dhe Festivalin Ndërkombëtar të Filmit për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri (IHRFFA).

Ngjarjet janë gjithashtu një pjesë e projektit Rinia Aktivistët për Ndryshim (YAC) i cili mbështetet nga Ministria e Punëve të Jashtme të Hollandës. YAC synon të fuqizojë kineastët, tregimtarët, artistët dhe aktivistët në krijimin e artit dhe shfaqjeve të përqendruara në të drejtat e njeriut / të drejtat e LGBTIQ + dhe barazinë gjinore.

Festivali u hap më 18 shtator me një shfaqje të dytë të ekspozitës fituese të çmimeve “Kultura e poshtërimit” nga artisti maqedonas dhe aktivisti për të drejtat e njeriut Antonij Karadzoski. Përmes veprës së tij artistike, ai synon të shembë stereotipet dhe të rrisë ndërgjegjësimin për çështje të rëndësishme të të drejtave të njeriut siç janë ngacmimi në komunitetin LGBTI. Ngjarja filloi në Shtëpinë e Evropës.

Një numër filmash u shfaqën gjatë ditëve të ngjarjes, i pari i të cilit është “Unë jam Sofia”. Ky film u shfaq në 19 Shtator në Kinema Millenium dhe më pas u zhvillua një pyetje dhe përgjigje me regjisorin.

Më 20 Shtator, u zhvillua një shfaqje e një filmi të quajtur “Deri Porn Do Us Part” në Akademinë e Filmit dhe Multimedia. Protagonisti i filmit, Sidnej Riviera ishte gjithashtu i pranishëm dhe ai po u përgjigjej pyetjeve nga publiku pas shfaqjes.

Më 21 shtator ishte një maturant i filmave ‘Scar Tissue’, ‘High Tide’, dhe ‘Up Close and Personal’ i cili u shfaq në Shtëpinë e Evropës. Në pjesëmarrje ishin oficerët e policisë holandeze LGBT Marja Lust dhe Abdel Late, dhe një Q&A do zhvillohet

Dita e fundit e ngjarjes 22 Shtatori mori formën e një prezantimi të rezultateve përfundimtare të trajnimit të xhirimit të filmit të ndërmarrë nga Projekti i Artistëve Rinorë për Ndryshim përfshirë individë nga Shqipëria dhe Kosova.

Related Articles

Many LGBT+ people in Kosovo are deprived from Psychological Services

This article is originally published on kosovotwopointzero.com. To read the full article, click here.

Many LGBT+ people in Kosovo are deprived from Psychological Services

This article is originally published on kosovotwopointzero.com. To read the full article, click here.

Historia përmbledhëse e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut!

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhjetëra miliona njerëz vdiqën. Përveç atyre që humbën jetën në luftimet, Nazistët në Gjermani vranë miliona njerëz me gjakftohtësi. Kur...

HUMAN RIGHTS & ADVOCACY 2020

Përfundoi me sukses trajnimin 4 ditor, Të DREJTAT E NJERIUT TË PERSONAVE LGBTI & ADVOKACIA. Ditën e fundit u fokusuam tek ADVOKACIA dhe si të...
X